注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

wInG's Torso

照片里拍生活,文字里谈爱情

 
 
 

日志

 
 
关于我

在不常执笔的年代,坚持用简短的文字记录生活,以图片作为记忆点,将日子串连。或精彩,或平淡,或快乐,或悲伤,却真实。

网易考拉推荐

今朝有酒今朝醉  

2011-01-27 05:32:49|  分类: 生活 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

冇适合嘅图,亦都唔想配。

文字,唔一定需要图片,佢唔系绿叶,而系红花。

 

今日,应该係琴日,习惯上认为只要我未训,就仲系今日。

所以我嘅一日,时间可以好长,可以超过24小时。

但唔系真嘅。

 

今日,遮係琴日。

我饮咗好多酒,有啤酒,有红酒,有白葡萄酒,有汽酒。

仲有柠檬茶同菊花茶。

当甘多种味道糅合係口腔里面,再到胃里面,自然会引起一d不适。

但我绝对唔係因为心情问题而去厄酒饮。

谂翻转头,我冇边次唔开心係去借酒消愁,反而好平淡嘅日子或者聚会,我先会用酒增加气氛。

好多时,聚会里面,我係积极唔系嚟,如果冇咗酒,我可能就只会坐係一个角落里面就咁睇住形形色色嘅人係度欢笑係度做想做嘅事。

其实酒,真係唔好饮,苦涩得令人觉得自己好甜,令人觉得身旁杯白开水好甜,有一种淡然嘅味道。

或者酒,作用就係用嚟调味水嘅甜,令人知道平淡嘅幸福。

 

好难得,有史以嚟好耐心咁做一个垃圾筒。

尤其係深夜里面,自己散播噶反而係正能量,简直罕见。

或者有时有d野,就係当有个人想随便稳人倾下,渡过d时间,咁巧又有一个人好得闲。

 

又一个清晨5点半。

我太爱浪费时间。

黑夜,独自,就好似会贴近时间嘅步速,就好似将耳朵贴近石板路上,听到时间河流过嘅声音。

缓缓嘅,一直向前。

 

晚安

早晨

 

 

 

 

 

  评论这张
 
阅读(105)| 评论(2)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017