注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

wInG's Torso

照片里拍生活,文字里谈爱情

 
 
 

日志

 
 
关于我

在不常执笔的年代,坚持用简短的文字记录生活,以图片作为记忆点,将日子串连。或精彩,或平淡,或快乐,或悲伤,却真实。

网易考拉推荐

生活小简报  

2009-10-29 00:48:58|  分类: 生活 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

生活小简报,罗罗嗦嗦写翻D点滴。

记性唔好,就连前日着过咩衫返工都谂唔起,有时会怀疑我第日係咪会有老人痴呆症。

据闻严重者最后会失禁,如果只係单纯唔记得野,有呢个病其实都係件好事,哈哈!

 

【小幸福】

旁观者的确比当事人清楚,或者係我唔够了解父母,抑或我唔够善读人心。

当初姬姬强烈要求我要同父母提前讲清楚旅行嘅事,佢睇清楚我爸爸对我嘅好。

今晚,爸爸罗住个枕头入嚟话要同我换个新枕头,可以令条颈舒服D。

我先醒起我前晚翻到屋企係度讲咗一晚条颈好痛,可能係对得电脑太多。

哈哈……我衣家真係强烈喜欢摩羯座。

呢种只会用行动展现嘅幸福,好温暖,细腻得叫人感动。

比起语言,行动的确最致命。

 

【得个讲嘅感动】

比起行动,果D得个讲字,或者就连讲嘅勇气都冇,只用写嘅感动,真係太低层次。

今晚朋友俾我睇咗一份佢男友写嘅日志,单单嘅只词片语,用过往嘅锁住一个人嘅心。

倘若係我,听多睇多都会麻木,同句句我爱你,有咩分别。

当中过多嘅感觉,我都唔识得讲,人哋嘅事。

 

【升值、前途】

呢度时间,同翻以前D同事倾翻,发现有D不谋而合,都係讲要升值自己。

到底点叫升值自己,到到咩位置先叫最佳呢?

睇住佢地,觉得自己有D太安于现在,又会担心倘若我拣错咗,係咪又会有雷同经历,不过我始终唔可以蜗居係呢度一世架。

身边好多人都去咗学语言,我係个超跟风嘅人,的确曾经有个冲动,但陆陆续续听到好多放弃嘅话。

我要升值,方向要拣定係边呢?连我自己都唔係咁清楚,理想变得太多,或者可以讲係已经唔清晰。

 

稳到新工嘅,要安定安定D啦。

未稳到嘅,努力努力坚定信念。

想转想走嘅,我祝你有个更好嘅开始。

选择留守嘅,就要努力做好一切。

 

 

 

 

 

 

 

 

  评论这张
 
阅读(137)| 评论(5)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017