注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

wInG's Torso

照片里拍生活,文字里谈爱情

 
 
 

日志

 
 
关于我

在不常执笔的年代,坚持用简短的文字记录生活,以图片作为记忆点,将日子串连。或精彩,或平淡,或快乐,或悲伤,却真实。

网易考拉推荐

工作日志  

2009-12-20 21:52:43|  分类: 生活 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

工作日志 - ш í л g - wInGs Torso

 

好少喺呢度写工作日志,宜家嘅,令我觉得有必要记录下。

毕竟生命未必成日都会遇到咁精彩嘅生活。

 

虽然变化之下,要独自做比以前多嘅野,但呢啲都係我最想要嘅野。

一个人,咩住个大背包,里面装嘅喺相机同样书。喺外人眼里面睇,有一种流浪人嘅感觉。

哈哈!

 

每次出去外拍,都係同啲鞋喺度玩游戏。

上次一个人攞住四对鞋赶去某公园影外景,公司器材全部出晒街,就唯有赶去问DK借相机。

喺呢啲事情发生咗之后,我先知道呢一年嘅摄影之路,回报俾我嘅唔单止喺所有定格嘅美丽画面。

仲有一大堆好朋友。

呢次你哋真喺帮咗我好鬼多。尤其係瑶啦!哈哈!

 

赶到去公园之后,匆匆忙忙就开始影野,一嚟要同个天比赛赶时间,喺落雨之前将相影好,二嚟我要一日内还番啲鞋俾店铺。

一边影一边要顾住隔离三对鞋。

不时会有路过嘅人,对我嘅行为产生,喺隔离睇我到底喺度搞乜。

其实呢下我最惊,几乎我係冇集中精神去影,一直都係扮影,然后睇住佢地到底有冇搞啲鞋。

唔见咗,真係赔唔起。

 

不过由于,每次都係独自行动。D鞋又唔识得帮我影番张相记录下,所以冇现场记录相,哈哈!

 

 

前日,继续同鞋玩游戏。

由于我对鞋真係冇感觉。主编大人又话影花会好捞,所以唔俾有花出镜。

冇办法,我最爱就係影花,最有feel都係影花,所以会拣有花嘅地方影。

不过工作还工作嘅。

今次就大老远跑去东山影。

拣咗条比较静嘅马路,影斑马线上嘅休闲鞋。

 

呢一举动,唔使问,肯定每分钟都会有人係隔离睇住,呢个咩住大书包,黄头发嘅人到底係度搞乜。

最搞笑嘅係过程里面,有个好似係华侨嘅叔叔嚟同我倾鞋,有人又会行嚟问我到底喺度做乜。

 

而每次出去,都係冇时间吃饭,就靠朱古力维持体力。

所以我身上几乎每日都有朱古力喺身。哈哈!

 

好简单咁写住咁多,为嘅係记抵我曾经有过咁精彩,做过一份自己最热爱嘅工作。

冇乜可以俾我对住啲相机同文字,更开心嘅工。

 

影棚,大概係每个摄影师都最爱嘅寂寞地方。

即使里面就得一盏灯,其余都係漆黑一片。

都会觉得自己已经拥有一个星球嘅精彩。

因为,呢个係产生魔法嘅地方。

 

 

 

  评论这张
 
阅读(68)| 评论(15)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017