注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

wInG's Torso

照片里拍生活,文字里谈爱情

 
 
 

日志

 
 
关于我

在不常执笔的年代,坚持用简短的文字记录生活,以图片作为记忆点,将日子串连。或精彩,或平淡,或快乐,或悲伤,却真实。

网易考拉推荐

幸福与坎坷  

2008-12-27 02:20:40|  分类: 生活 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

日日返工都会好坎坷,莫非听得神奇猫讲呢个词太多?

圣诞节淋淋下都系送自己一份礼物,点知打开银包嘎时候先发现,个天比我份礼仲大。

张银行开唔知响边度走左佬。

惊到翻屋企嘎时候差D想喊,但又有咩好喊呢?眼泪都帮唔到我忙嘎。

经过一轮有得惊有得震嘎两个钟后,终于度过坎坷嘎圣诞节。

今日去补办翻张卡,好在D钱仲响度。但个天就无啦啦落场雨。玩我咩?

又系圣诞之后嘎一日落雨,同当年实在太似。

呢种感受似曾相识,唔同嘎系我大个左,JT系个美丽嘎名字,我盼望遇见嘎梦幻。

 

圣诞节就得妈妈请我吃饭,本来应该我比钱,可惜我无晒D钱。

响呢间饭店打边炉,望住十年唔变嘎景色,虽然呢度个名改左好多次,老板换左,食物变左,

但感觉仲系一样。好似所有翻翻以前甘。

我仲系果个得十几岁嘎学生妹,仲系要妈妈请吃饭。

真系好想,天光后我会咩起书包翻翻学校。边间学校都无所谓,最紧要我仲有时间将一切改过。

但会咩?或者我会神经错乱甘翻左去学校,但D老师唔会神经错乱甘叫我去擦黑板。

 

原来26号比25号幸福得多。

我地会收到好多人地琴日收到的礼物作为礼物。

朱古力好多粒,吃到候咙痛,但满台都系分享嘎幸福嘎时候,自己都会觉得好幸福。

 

我爱26!

(用广州话写,错字百出,无办法啦十年都唔写正规广州话字嘎人。)

 

 

  评论这张
 
阅读(52)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017